Satir

Satir kan vara teckningar ibland tillsammans med pratbubblor, ironiska texter eller olika former av sketcher/underhållning där man låtsas att man är olika kända personer eller yrken och driver med de personerna genom att få dem att framstå som extra dryga, dumma eller knäppa på olika sätt.

Ex på satir:

A Modest Proposal 1729 Cover.jpgEx 1. Ett typiskt exempel på satir är Jonathan Swifts artikel A modest proposal (Ett anspråkslöst förslag, 1729). I artikeln föreslår Swift att fattiga ska sälja sina barn som delikatesser till de rika. Man ska kunna äta dem och göra fina handskar av skinnet. Han menade så klart inte vad han skrev, men genom det upprörande förslaget ville han få oss att inse hur hemskt samhället är att steget dit inte är så långt. De fattiga hade det fruktansvärt svårt på Irland (och många andra ställen) på den tiden.

A Modest Proposal 1729 Cover” av Jonathan Swift – http://www.lib.monash.edu.au/exhibitions/swift-defoe/virtual-exhibition/photos/photo31.html. Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons.

Ex 2. I den här bilden driver man med militärer. Det är en karikatyr av Oskar Andersson från ca 1900 och den har bildtexten:

Löjtnanten till sin brud: ”För jävälen Amanda, gå i takt!”

Wedding march.jpg
Wedding march” av Oskar AnderssonSatirarkivet. Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons.

Ex 3. Max Gustafson gör satirer där han driver med hur samhället ser ut. Han ser tendenser till att det är på olika sätt och så överdriver han så att det blir ännu tydligare och ännu mer löjligt (än vad det kanske är i verkligheten). Här kan du hitta fler av hans satirteckningar:  http://www.maxgustafson.se/

Bild ”Vinstdrivande skolor” av Max Gustafson. Du hittar den här:  http://www.maxgustafson.se/utbildning/vinstdrivande-skolor/

Ex 4. Här gör Björn Gustafsson en satir av en spelnörd:

Leave a Comment

Hoppa till verktygsfältet